[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” overlay_color=”” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_bottom=”” padding_left=”” padding_right=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” hover_type=”none” link=”” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding=”” dimension_margin=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text]

[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_2″ layout=”2_3″ spacing=”” center_content=”no” hover_type=”none” link=”” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding=”” dimension_margin=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text]

HTC Vive

Här kommer en fullständig recension av HTC Vive, inklusive djupgående information om alla specs, så som pris, upplösning, uppdateringsfrekvens, spelyta, synfält, anslutningar, funktioner och minimala systemkrav. Ovanför recensionen kan du se ett galleri av bilder och under finns en produktvideo. Naturligtvis inkluderar all denna info en recension av Vive’s kontroller! Till höger får du en överbick av HTC Vive specs.

[/fusion_text][fusion_table]

Fördelar Nackdelar
Marknadens bästa tracking

Väldigt bra kontroller

Partnerskap med Valve

Svindyr

Väldigt krävande

Krånglig installation

[/fusion_table][fusion_text]

Installation

Att installera HTC Vive är inte det lättaste eller snabbaste jobbet på planeten. När man packar upp den så väller en överväldigande mängd kablar ut ur kartongerna. Först och främst måste ha en riktig monsterdator, gott om utrymme, samt en rejäl portion tålamod.

Installera HTC Vive 03

Du måste koppla in alla kablar på rätt plats, sätta upp sensorerna, koppla in linkboxen till datorn, installera drivrutiner och slutligen installera programvaran SteamVR. Det första du gör när den fysiska installationen är klar är att starta SteamVR och köra ”Room Setup”. Läs vår guide till hur man installerar HTC Vive för en detaljerad vägledning som går steg för steg.

Installera HTC Vive 02


[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_2″ layout=”1_3″ spacing=”” center_content=”no” hover_type=”none” link=”” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding=”” dimension_margin=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text]

HTC ViveHTC Vive
System PC
Display OLED
Upplösning 2160 x 1200
Uppdateringsfrekvens 90 hz
Synfält 110°
Spelyta 4.6 x 4.6 meter
Vikt 470 gram
Batteri 960 mAh (ca. 6-9 timmar)
Funktioner Accelerometer
Gyroskop
Laserspårning
Kamera
Mikrofon
Ljud
Anslutningar HDMI
USB 2.0
USB 3.0
Systemkrav GeForce GTX 970
Intel Core i5
4 GB RAM
1x HDMI
1x USB 2.0
Windows 7
Pris ca. 9300 kr
Betyg

[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”yes” center_content=”no” hover_type=”none” link=”” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” undefined=”” background_repeat=”no-repeat” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text]

Fullständig recension av HTC Vive

Här kommer vår fullständiga recension av HTC Vive VR-glasögon. Några av de viktigaste punkterna är komfort, grafik, spelyta, spelutbud och potential.

Komfort

Innan du ens kan se SteamVR Home så måste du sätta på dig ditt nya VR-headset. Vi har naturligtvis skrivit en hel guide till hur man anpassar HTC Vive, som går igenom hur du justerar VR-glasögonen, linserna, remmarna och resten av headsetet steg för steg.

De första upplagorna av Vive vägde 555 gram, men nyare versioner väger cirka 470 gram – lika mycket som Oculus Rift – men det är inte bara vikten som avgör hur bekväma ett par VR-glasögon är att bära. Det är viktigaste är hur vikten fördelas, och HTC Vive gör ett ganska bra jobb med att inte belasta för mycket någonstans. Om du inte är nöjd så finns det tillbehör till HTC Vive som kan öka komforten, inklusive en specialtillverkad ”deluxe” ljudrem, nässtöd och så vidare, som kan ge lite extra support.

[/fusion_text][fusion_text]

SpelytaHTC Vive spelyta/area

HTC rekommenderar en yta på 4.6 x 4.6 meter för Vive, men det är viktigt att påpeka att ytan inte måste vara just den storleken. Det går att spela stillaståendes, sittandes eller liggandes, men inlevelsen blir naturligtvis större när du kan gå omkring, ducka, hoppa och svinga saker omkring dig utan att slå hål i väggarna.

Den minimala ytan som krävs är ungefär 1.5 x 2 meter. Naturligtvis kan du även ha en spelyta som är större än 4.6 x 4.6 meter, men spårningen blir mindre exakt när spelytan är större än 6×6 meter. I framtiden kommer det bli möjligt att sätta upp fler ”fyrar” för att skapa enorma spelytor – kanske till och med för flera spelare.


Handkontroller

HTC Vive’s handkontroller har den bästa spårningen på marknaden. Varje kontroll har 24 sensorer, en multifunktionell trackpad, tvåstegs avtryckare och HD haptic feedback. De är möjligen något mindre ergonomiska än Oculus handkontroller, men det är inget att oroa sig för.

När du köper HTC Vive följer två handkontroller med på köpet, inklusive micro-USB-kablar och adaptrar för vägguttag. Du kan ladda dem via datorn, vilket även låter dig uppdatera programvaran. Batterikapaciteten för kontrollerna är 960 mAh, vilket utan problem räcker för en hel dags spelande (upp till 9 timmar). Om du spelar väldigt mycket kanske du behöver ladda kontrollerna varannan dag och det tar ungefär en timme att ladda dem om de är helt urladdade.

HTC Vive handkontroller

 1. Menyknapp
 2. Trackpad
 3. Systemknapp
 4. Statusljus
 5. Micro-USB-port
 6. Tracking-sensor
 7. Avtryckare
 8. Greppknapp

[/fusion_text][fusion_text]

Spelutbud

Eftersom HTC har inlett ett partnerskap med Valve så har Vive förmodligen det största utbudet av VR-spel. SteamVR är en specialversion av distributionsplattformen Steam som är helt inriktad på virtual reality-innehåll. Vi använder ordet ”innehåll” eftersom det finns mycket mer än bara spel. VR-innehåll kan kategoriseras som följande:

 • VR-video
 • VR-spel
 • VR-upplevelser

Att se på film i VR kan verka meningslöst – varför inte ha en storbilds-TV istället? Jo, för att i virtual reality finns det ingen gräns på hur stor ”skärmen” kan vara – den kan bokstavligen täcka hela ditt synfält. Dessutom kan videon spelas in med särskilda kameror som filmar i 360° och låter dig själv vrida på huvudet för att se olika saker medan filmen spelas upp.

VR-spel är helt enkelt datorspel som kan spelas i virtual reality. På grund av att perspektivet är låst så begränsas vissa genrer av spel, men trots det finns det väldigt många olika typer av spel för HTC Vive. First person shooters, äventyrsspel, pusselspel, simulatorer och mer därtill.

VR-upplevelser är lite svårare att definera – ibland är det svårt att skilja på spel och upplevelse. Kort sagt är det som en blandning av en film och ett spel, där du kanske åker tillbaka i tiden för att se levande dinosaurier vandra omkring, eller följer med på en raket till månen.

SteamVR har ett snabbt växande utbud av VR-spel och HTC har en egen prenumerationstjänst som kallas för Viveport. Även om de flesta spelen inte är förstklassiga och vissa bara är en gimmick så finns det fortfarande massvis att utforska.

Många som har köpt Vive har fått spel eller annan mjukvara med på köpet, men exakt vad som följer med kan bero på var och när du köper din Vive. Här är en lista på några av spelen som har varit med i deras paket:

 • Zombie Training Simulator
 • The Gallery – Episode 1: Call of the Starseed
 • Everest VR
 • Richie’s Plank Experience
 • Fantastic Contraption
 • Job Simulator

[/fusion_text][fusion_code]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[/fusion_code][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]